Piemonte, de koploper van Italiaanse wijnen

Piemonte betekent letterlijk de voet van de bergen. Piemonte is na Sicilië de tweede regio qua oppervlakte en wordt beschouwd als de beste wijnregio van Italië. Ter introductie: Piemonte ligt in het uiterste noordwesten van Italië met Torino (Turijn) als hoofdstad.

Ook deze regio is enorm bergachtig, namelijk bijna de helft van de totale oppervlakte. Dit valt natuurlijk eenvoudig te verklaren door het feit dat Piemonte aan de Alpen grenst. Het resterende deel is overwegend heuvelachtig met enkele vlakke stukken. In totaal heeft Piemonte op dit moment zeker 45 wijnen met het op een na hoogste Italiaanse keurmerk Denominazione di Origine Controllata (DOC) en vijftien met het allerhoogste keurmerk DOCG, Denominazione di Origine Controlatta e Garantita.

Deze kwaliteitswijnen nemen ongeveer veertig procent van de totale wijnproductie van de regio voor haar rekening. Hiermee is Piemonte de absolute koploper van Italië.  De enige regio’s die ook maar enigszins in de buurt komen, zijn Toscane en Veneto. De wijnproductie in Piemonte wordt voor het overgrote deel voor de rekening genomen van doorgaans kleinschalige wijngaarden met een sterke focus op kwaliteit. De belangrijkste druif welke voor de wijnproductie wordt gebruikt, is de Nebbiolo: in totaal bijna zestig procent van de totale productie.